Zelf meubels maken

By | juli 24, 2016

Zelf meubels maken? Welke houtsoort gebruiken?

Het is heel belangrijk om de juiste houtsoort uit te kiezen als je gaat zelf meubels maken. Vele mensen hebben nog problemen voor het kiezen van de juiste houtsoort.

Eerst en vooral moet je bepalen waarvoor je meubel moet dienen. Maak je een meubel voor binnenshuis of komt je meubel buiten te staan?

Verder is het kiezen van de houtsoort als je gaat zelf meubels maken afhankelijk van het budget dat je eraan wilt spenderen.

In dit artikel wil ik je helpen bij het kiezen van de juiste houtsoort om je meubels zelf te maken.

Zelf meubels maken voor buiten, welke houtsoort kiezen?

Wanneer je zelf meubels gaat maken voor buiten is het natuurlijk van belang dat je de juiste houtsoort kiest. Het is uiteraard je bedoeling dat je jarenlang kan genieten van je zelfgemaakte tuintafel, loungebank, paviljoenplantenbak of kliko ombouw. Je wilt natuurlijk ook dat je kinderen of kleinkinderen jarenlang veilig kunnen spelen op hun houten speelhuisje. En je kippen willen ook graag jarenlang veilig en droog zitten in je nieuw kippenhok.

Daarom is het van belang dat je de juiste houtsoort kiest en deze ook op de juiste manier behandelt.

De houtsoorten die geschikt om zelf meubels te maken voor buiten kunnen opgedeeld worden in 2 categorieën. Hieronder vind je een overzicht.

Houtsoorten om te oliën of beitsen:

  • Teak
  • Merbau
  • Meranti
  • Eiken
  • Berken

Houtsoorten om af te lakken met grondverf of beits:

  • Steigerhout
  • Grenen
  • Vuren
  • Multiplex voor buiten

Zoals je kan lezen is er een ruime keuze in houtsoorten om buitenmeubels zelf te maken. Ze hebben elk ook een verschillend prijskaartje. Welke je kiest heeft geen belang maar is afhankelijk van je budget en smaak.

Onthoud wel dat houtsoorten als spaanplaat en vuren makkelijker bewerkbaar zijn dan teak en berken. Daarentegen zijn teak en berken sterkere houtsoorten en zullen je zelfgemaakt meubels in deze houtsoorten langer meegaan.

Steigerhout is de gulden middenweg in deze houtsoorten. Wanneer we prijs kwaliteit met elkaar vergelijken is steigerhout één van de beste keuzes. Vandaar ook dat steigerhouten meubels vandaag de dag zo populair zijn.

Zelf meubels maken voor binnen, welke houtsoort kiezen?

Wanneer je meubels voor binnenshuis wilt maken kan je naast de hierboven genoemde houtsoorten voor buiten ook nog multiplex voor binnenshuis, spaanplaat en MDF gebruiken. Het voordeel van deze 3 houtsoorten is dat er geen behandeling van het hout nodig is.

Welke houtsoort je dus kiest om zelf meubels te maken voor je interieur zal dus afhangen van je budget en de uitstraling die je verkiest.

Een goede bouwtekening is heel belangrijk

Nu je weet welke houtsoort je best kiest kan je aan de slag. Maar vergeet niet de een goede bouwtekening heel belangrijk is voor het slagen van je project.

In het Bouwtekeningenpakket van Fred Schouten vind je meer dan 10 000 bouwtekeningen voor zowel binnenhuis als buitenhuis projecten. Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het in het pakket.

Download snel hier het bouwtekeningenpakket en ga aan de slag!

zelf meubels maken

Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *